Language:
Verdens største backgammonrom

Backgammon Vanlige feil

Av B. Needham Jeg har spilt backgammon i over 20 år nå, og der er flere feil jeg ser spillerne gjøre om og om igjen, så jeg vil gjerne dele noen få tanker. Etter min mening er den absolutt vanligste feilen at man flytter brikkene for langt fremover for tidlig og nesten tar dem ut av spillet. For eksempel er det vanligvis feil å ta 2-punktet med et åpningskast på 6-4: det er greit nok at du skaffer deg et verdifullt punkt i det indre hjemlandet, men til hvilken pris? Alt du oppnår er å lage bråk for senere, begrense dine valgmuligheter når du kaster et dårlig tall, og gjøre det enkelt for en motstander å komme inn ovenfra fra baren.

En annen feil er å spille for ‘trygt’; du må slåss for strategiske punkter og ta kalkulerte risikoer, for som alle vet er det nesten umulig å spille et spill uten å etterlate blotter noe sted, og det er bedre å ta små sjangser tidlig for å få en potensielt stor belønning senere, så ikke vent altfor lenge mens du håper på flaksen! Et viktig punkt å ta er barpunktet (hindrer en motstander i å unnslippe med en 6), men uten tvil er de mest verdifulle punktene av alle 5-punktene, både i ditt eget og motstanderens hjemland (bo). Hvis du besetter disse punktene, kan du vanligvis kontrollere spillet og gjøre det vanskelig for motstanderen å flytte ustraffet, vel vitende om at hvis du treffes, har du en trygg havn hvorfra du kan komme tilbake i spillet, så hvis det overhodet er mulig, bør du alltid prøve å ta disse punktene og forhindre at motstanderen slår kloa i dem. Du blir også kvitt angsten for å være “fanget”, mens tapet av én brikke føyes til andre ettersom du blir påtvunget trekk.

En annen ting jeg ser at spillere ofte gjør, er å ‘løpe’ fra et trygt anker for tidlig, når motstanderen deres har 3 eller flere punkter i det indre hjemlandet, hvilket ofte resulterer i at man mister begge brikkene og med smerte må se på at motstanderen unnslipper en dårlig posisjon mens de ikke kan komme inn igjen. Generelt sett er det bedre å beholde ankeret så lenge som mulig i denne situasjonen og ta en sjangse et annet sted, selv om det betyr å etterlate en blott. Hvis du ligger langt bak i kappløpet, burde det ikke bekymre deg altfor mye om du mister enda en brikke, alt som kreves er et velberegnet treff for å snu det hele på hodet.

backgammon dobbelt rammet

Til slutt vil jeg nevne, at hvis det er mulig, bør du alltid prøve å treffe motstanderen din to ganger, der er ingen garanti for at han vil treffe deg tilbake, og selv om han skulle kaste et nifst (bogey) nummer, har du vanligvis et stort forsprang i å komme i en sterk posisjon og kan holde ham på bakfoten mange kast fremover, om ikke gjennom hele resten av spillet.

Summa summarum; tenk over på forhånd hvordan spillet mest sannsynlig kommer til å bli spilt, vær aggressiv, planlegg fremover, unngå problematiske situasjoner i sluttspillet før de oppstår, men viktigst av alt – ha flaks!!! Alle trenger vi flaks, så hvis du får din del, og spiller et solid spill, vil du vinne langt flere enn du taper.

Klikk for å spille
Backgammon

Mer backgammon artikler:

Klikk for å spille
Backgammon