Language:
Verdens største backgammonrom

beste backgammon strategier

Av A. Danieli
Backgammon er et spill for to, spilt på et brett som består av fire kvadranter eller felter, to indre og to ytre. Hvert brett består av seks vekslende sorte og hvite punkter, eller “pip” (count). Hver spiller har femten brikker, enten sorte eller hvite, og ett par terninger.

Er dette spillet, som har fengslet millioner av entusiaster, kun avhengig av lykketreff? Neppe…

Selv om hellet tydeligvis spiller en viktig rolle, har spillerne talløse manøvreringsmuligheter for å blokkere motstanderen i forskjellige situasjoner. Det kreves adekvat planlegging, så vel som flaks, for å vinne.

Følgende liste beskriver noen strategier som brukes i backgammon:

Bygging av eget hjemland

fokuserer på å lage flere punkter i eget hjemland. Denne strategien har to fordeler. Ved å lage mange punkter i eget hjemland, gjør du det komplisert for motstanderen å unnslippe. Den andre fordelen er, at hvis og når du treffer motstanderens blotter, vil denne ha vanskeligheter med å få brikkene ut fra baren og tilbake i spillet igjen, hvilket hindrer motstanderen i å fortsette spillet, og gir deg full kontroll over brettet.

Kombinasjon

kombinerer bygging og å unnslippe, eller med andre ord, bygge ditt hjemland mens du husker de to løperne i motstanderens hjemland som må komme inn.

Bold Play

ta sjangser ved å etterlate blotter for å opprette fordelaktige posisjoner, eller for å friste motstanderen til å treffe. I motsetning til Safe Play, kan det å ta sjangser føre til seier, men det kan også innebære at man taper spillet. Secure Bold – beskytte blotter ved å kompromittere andre blotter for å friste motstanderen.

Escaping

fokuserer på å komme ut fra motstanderens hjemland. To av brikkene dine er plassert i motstanderens hjemland. Det er i din interesse å få dem ut så snart som mulig, spesielt hvis motstanderen lager punkter i eget hjemland. De to kastene som gjør dette mulig, er 6-5 og 6-6. Alle andre kombinasjoner etterlater deg med to blotter på brettet.

Bakspill

lage mange ankre i motstanderens hjemland for å hindre denne i å rydde inn sine brikker og tvinge ham til å legge blotter som kan treffes.

Safe Play

fokuserer på å etterlate så få blotter som mulig. Denne strategien går ut på å prøve å lage så mange punkter i hjemlandet som mulig og hindre motstanderen i å treffe dine brikker. Denne strategien er ikke alltid gunstig, siden den ikke skaper sjangser for å vinne spillet i tilfeller der motstanderen utnytter slike sjangser. Man bør huske på at et langt og utmattende spill innebærer egne farer, og siden flaks spiller en viktig rolle, kan et høyt doblingskast hjelpe motstanderen å slippe unna.

Summa summarum; for å velge den beste backgammon-strategien, bør du analysere motstanderens trekk for å identifisere dennes strategi, og så bruke motsatt strategi.

Ikke glem terningene! Forhåpentligvis vil de samarbeide!

Klikk for å spille
Backgammon

Mer backgammon artikler:

Klikk for å spille
Backgammon